I försommarnumret finns intervjuer med Lydia Sandgren, Carina Burman, Mark Isitt, Johan Anderberg, Sebastian Barry och Elliot Baron. Wanda Bendjelloul och Agneta Pleijel pratar om mens och Mara Lee undersöker resandet i litteraturen.

Lydia Sandgren

Lydia Sandgren

Det massiva genombrottet med Samlade verk förändrade Lydia Sandgrens liv. Vad händer med en utböling från vischan när hon plötsligt finner sig mitt i det svenska kulturlivets centrum?

”Jag vill nog gärna befinna mig på en annan plats än den jag skriver om. Att skriva om Göteborg på 80- talet tillät mig på något sätt att närma mig min egen historia – som jag inte kan angripa helt pang på.”

 

Norén som seriealbum?

Lars Norén hade sagt ja. Pjäsen Olycka, som aldrig uppförts på scen, skulle nu förvandlas till serieroman – med Sveriges mest kända dramatiker som bollplank. Så gick Lars Norén bort. Lisa Boda har träffat en illustratör och en förläggare med en galen idé.

 

Wanda Bendjelloul och Agneta Pleijel: På blodigt allvar

Det finns mycket att säga om mens. Men i skönlitteraturen har berättelserna lyst med sin frånvaro. Är det på väg att ändras? Anna Dahlqvist har pratat med Wanda Bendjelloul och Agneta Pleijel.

 

Debutanten: Elliot Baron

Elliot Baron har skrivit en uppmärksammad bok om livet som hemtjänstarbetare, Sveriges största yrkesgrupp. I boken Vi kommer med hjärta hem till dig skildras mötet mellan brukare och personal.

Sebastian Barry

Sebastian Barry: ”Jag ville råna hela westerngenren”

Ola Larsmo träffar en av världens främsta författare av historiska romaner: en irländare bosatt i en gammal prästgård. Varför är Sebastian Barry besatt av förlorare?

 

Malin Persson Giolito

Deckarförfattaren väljer sommarens bästa spänningslitteratur och korar redan nu årets bästa deckare.

 

Radikala resor och rent klasshat

Sjuttio år har förflutit mellan författaren Audre Lordes tågresa och poeten Claudia Rankines flygresa. Men hatet är detsamma. Mara Lee skriver om resandet i litteraturen.

 

Ordet: Luguber

Håkan Nesser om ett ord som får honom att tänka på Sjöwall/Wahlöö: luguber. Ett ord som han använt i mer eller mindre alla hans böcker.

 

Försommartips

Vigdis Hjorth, Elin Cullhed, Kristina Sandberg … Yukiko Duke ger lästips.

 

Magda Szabó

Yukiko Duke skriver om en författare som efter SR:s radioföljetong äntligen blivit uppmärksammad i Sverige. Vem var egentligen Magda Szabó och varför blev hon både hyllad och bannlyst under sin livstid? En djupdykning i den ungerska författarens liv och verk.

 

Divanen: Carina Burman

”Jag hade till exempel velat återbesöka några slott som nu var stängda. Den magi som finns på en plats går inte att läsa sig till.” När Carina Burman hör ”isolering” tänker hon på champagne i ösregn.

 

Numret finns ute nu.

Prenumerera här

Omslaget med Lydia Sandgren till Vi Läser #3 2021