Vi Läsers vinternummer bjuder på fördjupande långläsning och hundratals boktips som räcker både över jul och nyår. Här är tio höjdpunkter.

 

Anne Swärd: »Jag är sån som känner förskalven«
Trots Augustprisnominering, stora exportframgångar och hänförda kritiker så är Anne Swärd fortfarande en romanmästare i det dolda. Karin Thunberg och Thron Ullberg nystar djupt i den trassliga Swärd-flätan.

 

2017 – Året då nazisterna nästan förstörde festen
Vilken är årets bästa bok? Vem är årets branschstjärna? Vilken kulturdebatt präglade oss? Här är vår guide till det ovanliga och obehagliga litteraturåret 2017.

 

 

Mikael Persbrandt: »Jag var en jävla fin bokläsare«

Nu kommer Mikael Persbrandts självbiografi. Jonas Eklöf träffar en inte längre lika destruktiv man som längtar efter en lugn lässtund.

 

 

Nobelspecial – från krampartat till Nobelklass
Yukiko Duke har med stigande fascination följt Kazuo Ishiguros författarskap. Nu återvänder hon till »det magiska ögonblicket« när han skrev Återstoden av dagen.

 

 

Fantasy-frossa: En framtid för alla (ja, också för dig)

För första gången någonsin arrangeras världens största konvent för science fiction och fantasy i Norden. Vår utsända Kristina Lindh konstaterar att Worldcon är mer än en mässa för de redan frälsta.

 

 

Roberto Saviano: »Här är hederlighet något perverst«
Kristina Kappelin har följt »otursugglan från Neapel«. Det blev en resa in i exiltillvarons mörker, utspårad manlighet – och noppade ögonbryn.

 

»Det var vårt livs äventyr« – Stig Larsson minns Kris
För 40 år sedan lanserades det fruktade kulturmagasinet Kris. Horace Engdahl och Stig Larsson minns »sitt livs äventyr« och Augustprisnominerade Isabelle Ståhl berättar varför hon saknar en intellektuell plantskola.

 

 

Édouard Louis: »I dag skäms jag över att jag skämdes«
Med Våldets historia har Édouard Louis skrivit en av årets mest skakande böcker. Men priset var våldsamt högt. Annina Rabe rapporterar från vår legendariska divan.

 

Eld och lågor i Melbourne Litteratur är knappast det första vi förknippar med Australien. Vilket är synd. För långt från stränderna fortsätter författare som Gerald Murnane och Helen Garner att skriva böcker i världsklass. Jonas Eklöf har besökt Melbourne.

 

»Kære Sverige …«
Nordens just nu hetaste romanförfattare har skrivit brev till Sverige. Författaren är danska och heter Christina Hesselholdt.