I nya numret av Vi Läser möter vi en av Sveriges mest älskade författare; Agneta Pleijel. Dessutom är Jonathan Safran Foer äntligen tillbaka med en ny roman – vi hälsar på honom i Brooklyn. Och så följer vi med Ing-Marie Eriksson, Sveriges enda förtalsdömda romanförfattare, till byn i Jämtland där den fällda boken Märit utspelar sig.

 

”En bok om lycka – varför ska man läsa den?”

Snart utkommer Doften av en man, Agneta Pleijels efterlängtade uppföljare till Spådomen. I Karin Thunbergs porträtt berättar hon om sina första vuxenår i Göteborg och Stockholm; om att försöka hitta rätt i livet, kärleken och skrivandet. Om avgrunden mellan hennes yttre och inre: ”Har man ett alltför stort avstånd mellan sina poler uppstår ett svagt parti i mitten”.

 

 

Hem till byn

1967 dömdes Ing-Marie Erikssons debutroman Märit för förtal i Svea hovrätt. Sedan dess har ingen skönlitterär författare fällts för förtalsbrott.

Nu, 50 år senare, följer Vi Läser med författaren Ing-Marie Eriksson till hennes gamla hemby i Jämtland, där Märit utspelar sig. Har byn förlåtit sin författare?

 

 

 

Här är jag – hemma hos Jonathan Safran Foer

Varför har det tagit elva år för Jonathan Safran Foer att få klart nya romanen Här är jag? Martin Gelin plingade på hans dörr i Brooklyn och fick svaret. Och så blev det lite oundvikligt Trump-snack.

 

 

 

”Vi är skapta för att tänka framåt”

Den amerikanska författaren Yaa Gyasi har tagit världen med storm med debutromanen Vända hem. Den är en gripande historia om två systrars väldigt olika livsöden i Ghana. Annina Rabe mötte den 27-åriga stjärnan i Stockholm.

 

 

Varför flaggar vi inte för Lagerlöf?

Finland har gott om litterära högtidsdagar i kalendern. De äter Runeberg-bakelser och hissar den blåvita fanan för sina stora skalder. Sverige däremot har inte en enda. Philip Teir och Bengt af Klintberg resonerar kring anledningarna till att vi svenskar är så dåliga på att fira våra författare.

 

 

Skepp ohoj, fru kapten!

Att skriva om havet har varit en sysselsättning som nästan bara män har hållit på med genom historien. Men på sistone har det tagit vind i seglen: allt fler kvinnliga författare skildrar havet, menar storseglaren Henrik Arnstad i sin essä.