I årets första nummer möter du Marie Lundström, Dag Solstad, Annie Ernaux, Ia Genberg och Peder Fredricson. Dessutom blir det ett reportage om Marjane Satrapis serieklassiker Persepolis, mer aktuell än någonsin.

Rösten & trösten
Varje vecka lyssnar en halv miljon på Lundströms Bokradio. Efter en rosad romandebut kommer nu den svåra andra boken. Ett verk som fick Marie Lundström att gå till botten med vår hemlängtan: Om »hem« inte är en plats – kan det då vara en person?

 

Millenniets största baksmälla?

Där en hyllad författare trampar snett i försöket att skriva en fortsättning på Millenniumserien, lyckas en annan hitta rätt. Så frågan är: Vad får man egentligen skriva om Lisbeth Salander?

Mental hårdträning med Navy Seals

Ryttarstjärnan Peder Fredricson tackar The Way of the Seal för OS-medaljen.

En revolution i svartvitt

»Kvinna. Liv. Frihet.« är parollen för de iranska demonstranterna. Tre ord som återkommer i Marjane Satrapis mästerverk Persepolis. Snart kommer den i en efterlängtad svensk nyutgåva. För förlagschefen Rojin Pertow blev produktionen en kamp mot tiden. Och de egna känslorna.

 

Humor, surrealism och lysande stil

Nu avslutar Agneta Pleijel och Hans Gunnarsson sina respektive trilogier, vilket får Yukiko Duke att jubla. Här är säsongens 10 bästa nyheter.

Välkommen till Kozelsjtjyna!

Han har kallats en andlig arvtagare till Bulgakov. Men i Ryssland är hans böcker förbjudna. Andrej Kurkov tar oss med på ett biblioteksbesök vid den ryska gränsen. I skuggorna rör sig veteraner som sadlat om till författare och det mäktiga Moskvapatriarkatet.

Ia Genberg: »Kanske ingen skrattfest«

Här är tolv mindre kända sidor av Augustprisvinnaren Ia Genberg, som att hon återkommer till Den tibetanska dödsboken och att hon identifierar sig med pappan i Vitt brus.

 

Konsten att laga ett brustet hjärta

Kinga Sandén tog Mario Vargas Llosas romaner som guide-hjälp genom Lima. Är det sant att staden serverar tio rätter som botar hjärtesorg?

På tvärs mot livet – vi möter Dag Solstad

Femtioåtta år efter debuten kan Dag Solstad se tillbaka på ett av Nordens mest säregna författarskap. Mikaela Blomqvist möter en kultförfattare som gjort det till stor konst att vantrivas i tillvaron.

 

Kitty och den mystiska ångesten

Hur blev livet för våra ikoniska fiktiva figurer efter att de lämnat rampljuset? Tone Schunnesson berättar om Kitty, som går i terapi och beblandat sig med kriminella.

 

»Det är faktiskt ganska underbar läsning«

Vi faller pladask för en bedårande murmeldjursflicka och en oemotståndlig Movitz. Här är säsongens 10 bästa barn- och ungdomsböcker.

Annie Ernaux på divanen: »Förälskelse kostar för mycket«

Möt en Nobelpristagare som sparar sin hängivenhet åt skrivandet.

 

Vi Läser #1/2023 utkommer den 12 januari. Numret säljs i Aftonbladets kassaställ över hela landet 13–25 januari.