Möt den svenska poesins nästa affischnamn, Turkiets främsta författare tio år efter Nobelpriset och Martina Haag på divanen. Dessutom: Varför bjuder presidentvalet i USA på så banala boktips?

 

»Ge mig socker och samhällsanalys«

Sveriges mest anmälda sommarpratare är just nu en av landets bäst säljande poeter. Hur gick det till? Peter Fröberg Idling följer Athena Farrokhzad under några intensiva månader. Det börjar med USA-lanseringen för Vitsvit och slutar med att hon sätter punkt för uppföljaren – och däremellan får sitt första barn.

 

henrik-nilsson

 

Förlagsspecial: ”Utan stöder överlever vi inte«

Sverige är fullt av förlagshjältar som i det tysta sliter dag som natt för att ge ut just den där speciella boken. Det här är berättelsen om en av dem. Och om varför Kulturrådet måste gå in där lusten går ut.

 

orhan

»Så brände jag Nobelmiljonerna« – hemma hos Orhan Pamuk

För sina mästerliga romaner om rika Istanbulfamiljer tilldelades han Nobelpriset. Tio år senare släpper han en roman om en fattig försäljare från Anatolien. Har Orhan Pamuk drabbats av Post-Nobel-krisen?

 

tristess

Därför älskar vi tristessen

Olyckliga tråkmånsar som frossar i tristess är ett kärt ämne i litteraturen. Hur blev det så?  Och varför är tristessen så het just nu?

 

martina haag2

»Man tror man ska dö« – Martina Haag pratar svek på vår divan

Martina Haags hyllade skilsmässoroman får nyskilda att lovprisa henne vid ostdisken på Ica. Vad är det för nerv hon träffat?

 

Dessutom

Martin Gelin: »Presidentvalet är lika med enfaldiga biografier och banala boktips«

Lars Gustafsson fyller 8 år – : »Därför är Mareld mitt favoritord«

Yukiko Duke tipsar: ”Här är vårens bästa romaner”