I nya numret möter vi Klas Östergren, Merethe Lindström och en författartrio förförda av scenen: PO Enquist, Mirja Unge och Jonas Hassen Khemiri. Dessutom listar vi årets bästa läsning. 

 

Ett år med Klas Östergren: ”Mitt liv blir aldrig mer sig likt”
Den 5 december är det premiär för Gentlemen. Två veckor senare inträder han i Svenska Akademien. Efter en omvälvande vinter väntar en helt ny tillvaro. Yukiko Duke har följt Klas Östergren under ett år som saknar motstycke.

 

Mumin, Sölvesborg och Gnälliga män. Och den där Ester Nilsson igen.
Vi bjöd in Sveriges tre mäktigaste boktipsare till en traditionsenlig helkväll för att prata om litteraturårets höjdpunkter och bottennapp.

 

Reportage: Förförda av scenen
Trots risker som tondöva regissörer, bångstyriga skådespelare och svårflirtad publik återvänder Jonas Hassen Khemiri, Mirja Unge och P O Enquist gång på gång till teatern. Anna Hedelius tar sig bakom kulisserna för att gå till botten med frågan: Vad är det egentligen som är så lockande?

 

Könskriget som skakade Paris
Sent 1800-tal i Paris. En värld stadd i omvandling. Könsrollernaomprövas och litteraturen fylls av androgyner och transvestiter.Kristoffer Leandoer gör Vi Läser-debut med en svindlande text som börjar med ett morddrama under La Belle Époque och slutar hos Nobelpristagen Patrick Modiano.

 

Nordens nya novellmästare
Efter en kluven barndom och trettio års författarslit är Merethe Lindström – aktuell med den hyllade novellsamlingen Arkitekt – en mästare på att skildra tystnad. Lina Kalmteg reste till Hakadal för att prata inspiration, litterära syskonsjälar och varför hon är trött på Norge.

 

Yukiko Duke: ”Jag, en tillfällig avfälling”
Att bokcirklar numera är en folkrörelse blir vi på redaktionen varse varje senhöst då läsarna ber om bra cirkeltips. Här kommer Yukiko Dukes tolv bästa.

 

Dessutom:
Jeff Kinney på divanen: ”Jag lär falla utan värdighet”
”Dear Sweden” – Péter Esterházy skriver brev
”Jag ska börja fingra på svårare grejer nu” – Björn Ferrys bokhylla
”Är jag på väg att bli Camilla Läckberg?” – Det går bra nu för Liv Strömquist. För bra?