Vi möter Jan Guillou, Claire-Louise Bennet och Rolf Lassgård. Dessutom kan du läsa »Den hemliga historien om antikenstriden« och hur Björn Werner försöker lära sig att läsa ny svensk poesi. Ja, och så avslöjar Carina Bergfeldt hur en fängelsepräst hjälpte henne med ilskan. Här är några av höjdpunkterna i vårt stora vårnummer.

Jan Guillou: »Jag försöker skratta åt eländet«

Efter ett halvt sekel i hetluften var de stora frågorna avhandlade och Jan Guillou redo för pension. Men så började han»fristajla på en bagatell« som växte till hans mest rosade roman. Synd bara att han samtidigt lider av helvetiska plågor. Christian Daun och Thron Ullberg träffar honom.

Den hemliga historien om antikstriden – har kulturkriget nått antiken?

Det här är berättelsen om hur en 13-årig flicka upptäcker Donna Tartts romanvärld och bestämmer sig för att viga sitt liv åt utdöda språk. Men också om ett forskningsfält som slits mellan tradition och förnyelse. En text av Kristina Lindh och Jonas Eklöf.

Rolf Lassgård: »Händelser vid vatten är ett nationalepos«

Efter 40 år som gift skilde sig Rolf Lassgård – och av det gemensamma biblioteket i Gävle återstod endast en futtig bokhylla. Vilka verk kunde han inte leva utan? Karin Thunberg träffar honom hemma i Skåne.

 

Minnena av ett imperium

På litteraturfestivalen i Jaipur slits man mellan att minnas koloniala övergrepp – som att drottningens diamanter stals härifrån – och att prisa skönheten i det språk som lämnades kvar. Per J Andersson rapporterar från Indien.

 

Söndagsångest och ljuvlig bibliofili

Krigslarm och dyrtider stoppar inte den svenska bokbranschen. Här är Yukiko Dukes tio favoriter från vårens utgivning – från Irene Vallejo till Gunnar Nirstedt.

Björn Werner – en läsare bortom räddning?

Den före detta kulturchefen Björn Werners famösa diss av samtidspoesin i allmänhet och Augustkandidaterna i synnerhet orsakade ett ramaskri. Kan han lära sig att förstå storheten i den svenska samtidslyriken?

Claire-Louise Bennett: »Vi drömmer inte som andra«

Efter blott två romaner lyfts hon fram som ett av den engelskspråkiga litteraturens stora framtidshopp. Alba Mogensen följde med Claire-Louise Bennett till Møn och en av Nordens minsta men mest kompromisslösa kulturfestivaler.

 

Snygg fnissfest och lyxig kattkavalkad

Säsongens bokskörd får våra boktipsare Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck att inse hur mycket de saknat en maffig ungdomsfeelgood. Här hittar de en och bjuder på nio andra aktuella tips.

 

»Jag var väldigt, väldigt arg«

Bokaktuella Carina Bergfeldt om att få syn på sin egen ilska – och förvandla den till harmoniska trudelutter. Josefin Olevik träffar henne på vår divan.

 

Vi Läser utkommer den 14 mars och finns i säljs i Aftonbladets tidningsställ i butiker över hela landet. Men enklast och billigast är det förstås att teckna en prenumeration. Det gör du här.