Kerstin Ekman, Ian McEwan, Silvia Avallone och David Lagercrantz. Och så världens just nu kanske hetaste novellist. Det är bara några av dem som du möter i nya numret av Vi Läser.

 

”För mig har det alltid handlat om det bortskymda”
Det har gått 56 år sedan debuten och Kerstin Ekman kan se tillbaka på ett rikt liv i litteraturens tjänst. På vägen har hon lärt sig att visionerna finns närmare än en kan tro. Peter Fröberg Idling träffar henne hemma i Hallstavik.

 

En nordisk bastards bekännelser
Danska Dorthe Nors är en av världens just nu hetaste novellister. Vägen dit gick via en djupdykning i svensk litteratur. Och ett avgörande möte med Kerstin Ekman på Klas på Hörnet.

 

Kepler, who?
Trötta deckarlanseringar höll på att ta död på dess laddning. Men Elena Ferrante har gjort pseudonymen het igen. Kristina Kappelin förklarar hur.

 

 

Tom

 

De återvände till mardrömmen
Tom Malmquists fästmö dog veckan efter förlossningen. Pernilla Glasers man dog ett år efter förlovningen. Ika Johannesson följer två författare som skrivit om det värsta tänkbara.

 

”Jag var bara en vilsen kines”
Hur är det att växa upp som flicka i Kina men känna sig som en västerländsk homosexuell man. Romanaktuella Xiaolu Guo vet. På vår divan berättar hon mer.

 

 

ian m

 

Ian McEwan: ”Engelskan är ett förskräckligt avslöjande språk”
Från sin utsiktspunkt i Gloucestershire skriver Ian McEwan den ena mästerliga romanen efter den andra. Men det krävde att han försonades med sitt förflutna. Yukiko Duke reste till England.

 

Dessutom

David LDavid Lagercrantz: ”Därför är Lisbeth Salander såld på svarta hål”
Silvia Avallone skriver brev: ”Det var inte kärlek vid första ögonkastet.”
Yukiko Duke väljer: ”Det här är feelgood i min smak”