I nya numret möter vi författaren och Svenska Akademiens tionde kvinna, Sara Stridsberg. Dessutom Amos Oz, Jessica Schiefauer, Alex Schulman och nazijägarna Eric Ericson och Susanna Wallstén.

 

»Akademien tillhör nu kategorin icke-katastrofer«

Hon har alltid hållit sig borta från rampljuset och kulturmaktens korridorer. Ändå tackade hon ja till att bli Svenska Akademiens tionde kvinna. Varför då? Författarkollegan och vännen Malin Nord följde Sara Stridsberg under ett omtumlande halvår – från Selma Lagerlöfs Sunne till första riktiga arbetsdagen i Akademin.

 

nazijag1

Nazijägarna

Eric Ericson har skrivit säregna storsäljare som Brev till samhället. Susanna Wallstén bland annat en chicklit om Eva Braun. Men frågan är om deras nya projekt inte är ännu galnare. I fyra år har de rest världen över på jakt efter den obskyre nazisten Alois Brunner. Josefin Olevik följde med paret Eric Ericson och Susanna Wallstén till Marbella. Och kanske fick vi en glimt av fackbokens framtid.

 

alex»Den här gången är det på riktigt« 

Det mesta Alex Schulman hittills gjort har varit »förövningar«. Först med Glöm mig har han hittat sitt rätta berättarjag. Karin Thunberg möter honom på vår smått legendariska divan.

 

Vikingar i motvind

Praktupplagan av islänningasagorna är här – och det har knappt märkts. Ett tecken på bildningsförfall? Eller handlar det snarare om att de påkostade bokprojektens tid är förbi? Bibliotekarien Urban Jarvid har grävt fram ett svar.

 

o

Amos Oz: »Jag bär stämpeln som förrädare med stolthet« 

Israelen Amos Oz har en stor och trogen läsekrets i Sverige. Snart kommer hans hyllade roman Judas på svenska. Men först ska han ta sig an fanatikerna i hemlandet.

 

ubokFördomarna frodas kring »ungdomsboken«

Den tvåfaldigt Augustprisbelönade Jessica Schiefauer gör upp med ett kulturklimat där »ungdomsromanen« behandlas som »fruntimmerslitteraturen« en gång gjorde.

 

Terroristen som romanfigur
IS är vår tids mest skrämmande företeelse. Men hör terrorsekten hemma i en roman? Vi ställde frågan till två aktuella författare: Johannes Anyuru och Joakim Zander.