I Vi Läsers stora nummer möter vi Alex Schulman och Vigdis Hjorth som gjort skandalsuccé med Arv och miljö. Dessutom återvänder med Bröderna Lindgren till gården där allting började.

Här är tolv höjdpunkter från nummer 4:

»Jag skriver för att vara med pappa, så är det«

Alex Schulman kan se tillbaka på ett år då han hyllats av kritiker och blivit landets bäst säljande romanförfattare. Ändå är det något som skaver. Nu vill han vara fri på riktigt. Stina Jofs och Thron Ullberg möter honom på Gotland.

Tillbaka till Anarkins rike

Barbro Lindgrens mästerverk Loranga, Masarin och Dartanjang fyller 50 år. Marie Birde och Moa Karlberg tog med sönerna Lindgren – förlagor till Masarin – till gården där allting började. En egen värld där galna upptåg var vardagsmat och fantasin helig.

Vad ska du läsa i sommar?

Therese Eriksson tipsar om sex vassa nyheter. Från Susanna Alakoskis starka klasskildring och Lina Wolffs obehagliga återkomst till semesterns bästa bladvändare: The Mars Room.

Jan Eliasson – ordnörden

Jan Eliasson, före detta utrikesminister och toppdiplomat, är en hängiven ordsamlare. Han föredrar biografier men tycker att det är »lite kusligt« att själv förekomma i dem. Vi besökte honom hemma i villan.

Vem läser det oläsbara?

Det finns böcker det talas mycket om, men som få har läst. Nu fyller Finnegans Wake, den kanske mest kända av dem, 80 år. Jakob Nilsson grottar ner sig i en snårig historia.

»När jag gick hem kändes det som om alla drog en suck av lättnad«

Med den rosade skandalsuccén Arv och miljö har Vigdis Hjorth fått sitt internationella genombrott. Kritikerna hävdar att hon hängt ut oskyldiga personer. Själv säger hon att vi borde uppföra oss på ett sätt som tål att bli omskrivet i en roman. Karin Thunberg träffar henne hemma på Nesøya.

Alexander McCall Smith skriver brev

”Dear Sweden, ni är våra grannar – eller näst intill – och många människor i Skottland tycker att vi borde ha ännu närmare band …”

Vad ska du lyssna på i sommar?
Monika Fagerholm blir uppslukad av Rachel Cusks mästerliga trilogi, Christoffer Carlssons skarpa thriller och sist inte minst Agnes Lidbecks ypperliga inläsning.

Athena Farrokhzads storslagna projekt

Äntligen kommer en ny ambitiös poesiantologi för unga. Redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar ägnade flera år åt att få till urvalet. Så här gick det.

Ett världsunikt antikvariat

I Soho ligger boklådorna vägg i vägg. En omtalad uppstickare är The Second Shelf, världens enda antikvariat specialiserat på kvinnlig litteratur.

Fredrik Strage och Skugglegenden

Han är ett av Sveriges största Per Hagman-fans. Verk som Cigarett,Pool och Vänner för livet har präglat Fredrik Strages liv – på gott och ont. En dekadent 8 mars-natt i Göteborg ger honom fortfarande viss ångest.

»Den naknaste av orättvisor«

Det var kärleken som öppnade kultförfattaren Chris Kraus ögon för USA:s systematiska bestraffning av fattiga. Stefan Westrin träffar henne på divanen.