Den ständiga Nobelpriskandidaten Joyce Carol Oates, den inte längre ständiga sekreteraren Peter Englund och så den ständigt aktuella Jonas Gardell. Det är tre personer du möter i nummer 5 av Vi Läser. Dessutom massor av barnböcker.

 

peter englund

 

»Mitt mörker är en tillgång«
Peter Englund har lämnat de litterära slagfälten för en annan strid: den om det egna minnet. Den senaste tiden har handlat om björnklister, bonvax och allt annat som nästan fallit i glömska. Yukiko Duke möter honom i Uppsala.

 

 

oates

 

Joyce Carol Oates: »Därför var Blonde min svåraste bok«
Han har läst hennes böcker i trettio år. De har känt varandra i femton. Nu arbetar han på en film om hennes liv och författarskap. Vi sammanförde Joyce Carol Oates med filmaren Stig Björkman.

 

gruvan

 

Poeten som ska få gruvan att blomma
Skogsbränder rasar, isar smälter och tussilagon är onormalt stor. Klimatkrisen är här och vi har mött författarna som redan nu bestämt sig för att påbörja den nödvändiga omställningen. Josefin Olevik rapporterar från Ställberg.

 

gardell

 

”Jag räds inte sprickorna”
I sin nya bok sammanfattar Jonas Gardell 30 år av skapande. Och här försöker han fånga känslan som förföljt  honom alla dessa år. Stefan Westrin möter honom på vår divan.

 

efterprakten

Efter prakten
”I växtvärlden finns inga landsgränser, här krävs inga visum eller uppehållstillstånd.” Fotografen Lena Granefelt står bakom höstens vackraste fotobok – ett verk om det sköna i utslocknandet och trädgården som krigsskådeplats.

 

Mera barnböcker
Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck driver Bladen brinner, en ny podd om barn- och ungdomsböcker. Från och med nummer 5 bevakar de även ämnet för Vi Läser. Först ut: Intervju med Barbro Lindgren och Elin Lindell och höstens hetaste släpp.

 

Modiano skriver brev
Vi fick ett exklusivt Sverige-brev från Nobelpristagaren Patrick Modiano: ”Jag tyckte mig ha bott i er huvudstad i ett tidigare liv”

 

»Jag drömmer om ett eget bibliotek«
Skådespelaren Thorsten Flinck saknar fast adress. De livsavgörande böckerna  förvarar han i en mörk canvasväska.

 

Tango och misantropi i Buenos Aires
Med Graham Greene i ena handen och Borges i andra går författaren Sigrid Combüchen vilse i en stad där »misslyckandets pina« är det finaste som finns.

 

Dessutom:
Fredrik Backmans favoritord: ”Det är min favoritförolämpning”
Yukiko Duke: »Här är höstens bästa romaner”
Vinn Bruce Springsteens självbiografi och GW:s nya deckare