I vårt stora vinternummer möter vi Agnes Lidbeck, Patrick Modiano, Sheila Heti samt de Augustnominerade Karin Smirnoff och Uje Brandelius. Dessutom undersöker vi hur Sverige plötsligt kan ha flest fristadsförfattare i världen. Här är tio höjdpunkter från nummer 6.

 

»Jag har avbrutit intima sängstunder för det här.”

Efter ett par hårda höstmånader lyckas Agnes Lidbeck sätta punkt för sista delen i sin rosade romantrilogi. Axel Kronholm och Thron Ullberg var med nästan hela vägen.

 

Två år av frihet

Sverige är bäst i världen på att ge en fristad åt förföljda författare. Men skyddet är tillfälligt och osäkerheten för författarna är stor. För syriska Suzanne Ibrahim spelar allt sånt mindre roll för tillfället. Det viktigaste är att hon just nu inte behöver vara rädd.

 

Patrick Modiano: »Min bardom var bisarr«

Redan som 9-åring flanerade han runt i Paris för att utforska stadens hemligheter. Många år och ett Nobelpris senare har Patrick Modiano insett att det var ett sätt att fly hemmets alla sorger.

 

Stofilens våta dröm

Nyligen avslutades en historisk satsning på att digitalisera alla gamla svenska dagstidningar. Urban Jarvid undrar: Har författarna förstått vilken guldgruva det är?

 

Uje Brandelius: »Jag är hyfsat bibelsprängd«

Sin första bok köpte artisten Uje Brandelius av Jehovas vittnen. I dag uppskattar han koncentrerat berättande, gärna bildbaserat. Det berättar den nu Augustprisnominerade musikern för Tomas Fläckman.

 

Jultips: »Lyssna på Capote i jul«

Så väntar julstressen runt hörnet igen. Yukiko Duke har ett tips till dig som vill ta det lite lugnare: var inte så petig med detaljerna! Dessutom passar hon på att välja sex vinterböcker du inte får missa.

 

Gunnar Björling bytte stil efter bombräderna

Länge var den finlandssvenske poeten Gunnar Björling sågad och missförstådd. 75 år efter att hans textsamlingar bombats till spillror är läget ett annat.

 

Sjukligt misstänksam

I en tid färgad av Donald Trump, fake news och arga vita män är »den paranoida romanen« mer aktuell än på länge. Följ med Frida Beckman in i galenskapens gränsland.

 

Sheila Heti: »Är jag den konstiga?«

Sheila Heti – författare till Moderskap – har kallats en »narcissistisk ältare« bara för att hon inte nöjer sig med enkla svar om föräldraskapets himmel och helvete. Josefin Olevik träffar henne på vår divan.

 

Bländande bra böcker

Litteraturåret har varit starkt. Här är redaktionens favoriter: tretton givna julklappstips!