Jonas Gardell, Emma Cline, Gunilla Bergström och redaktören som sadlade om och blev cykelbud. Här är tolv höjdpunkter i höstnumret av Vi Läser.  

 

Jonas Gardell: »Jag har högst tre böcker kvar att skriva« skriva«

Från Uppsala till Stockholms skärgård. Från då till nu. Under ett par månader följde vi författaren, hedersdoktorn och omstörtaren Jonas Gardell, som nu går en kamp mot klockan.

 

Förläggaren som sadlade om: ”Alla måste vi äta”

När pandemin slog till tog den Augustprisade förläggaren Anders Teglund jobb som cykelbud på Foodora. Det här är hans berättelse om hur han blev en liten kugge i den väldiga gig-ekonomin.

 

Maxad Mara – här är höstens bästa barn- och ungdomsböcker

Kusligt, obehagligt och alldeles underbart. Hösten börjar i mardrömmar och slutar i – ja, vad?

 

Gunilla Bergström: »Einstein blev också förundrad«

Kalla det drivkraft. Eller ledord. Här berättar Gunilla Bergström – som gick bort den 25 augusti – om känslorna som var motorn i hennes ikoniska författarskap.

 

Mitt liv som autist

I hela sitt liv har Clara Törnvall känt sig annorlunda. Nu tar hon hjälp av Patricia Highsmith och Emily Dickinson för att gå till botten med den autistiska kvinnan i verklighet och dikt.

 

Emma Cline: »Jag vill fånga det ruttna under den idylliska ytan«

Följ med hem till en av USA:s mest omtalade författare för ett samtal om hatkärleken till hemtrakterna och varför hon vill skriva med empati även om Harvey Weinstein.

 

Poeten som inte kan läsa

Den prisade poeten Elisabeth Rynell om att drabbas av ödets ironi som författare – att förlora sin läsförmåga.

 

Året vi aldrig glömmer

Skälen till att skriva serierromaner om coronapandemin varierar. Men samtliga tecknare tycks vilja skänka en inrutad ordning åt ett kaotiskt år. er än

 

Rachel Mohlin: »Böckerna bara väller över mig«

Skådespelaren Rachel Mohlins böcker ligger överallt och hon läser huller om buller, hela tiden. Utom när hon skrev på sin debut. Då fanns det inte plats för fler bokstäver. Et

 

Passionerad kärlek & smutsiga begär
Inget slår hösten när det kommer till nya böcker. Här är tio av säsongens bästa verk enligt Yukiko Duke. Från Elise Karlsson till Deborah Levy.

 

Natalia Ginburg – Kamp och olycka

En av årets nyupptäckter har varit Natalia Ginzburgs författarskap. Vi backar bandet sextio år till ett London fullt av smog och trist mat, och en kvinna som vantrivs i exilen.

 

Tone Schunnesson: »Jag har alltid varit intresserad av pengar«

Möt en författare som fängslas av föredettingar, kosing och det obohemiska Stockholm.

 

Numret utkommer 23 september. Prenumerera här.