Boksommaren knackar försynt på dörren. Nya numret av Vi Läser bjuder som vanligt på den bästa inspirationen och lästipsen. Unika möten hemma hos PO Enquist och Petina Gappah.

”Jag gick i vredesmod – det var dumt”

Varför har aldrig PO Enquist varit på Vi Läsers omslag? Vi vet inte. Nu är han det, och möter journalisten Stina Jofs i en lång intervju om hans dramatik. Den dramatik han har skrivit, och den han har levt. Dessutom får vi veta hur det kommer sig att han inte har en stol bland de aderton i Svenska Akademien.

 

Reportage: Ut ur mörkret

För 20 år sedan våldtog Tom Stranger sin flickvän Thordis Elva på Island. Nu har de tillsammans skrivit en av vårens mest uppmärksammade böcker om våldtäkten. Går det att läka sig själv, och att förlåta, genom skrivande? Edward St Aubyn har också försökt.

 

 

”Jag kände mig som en bluff”

Vi möter Zimbabwes största litterära stjärna, juristen Petina Gappah, i nya hemstaden Berlin. Hon berättar om chocken när debuten blev en succé. Om att hyllas som författare – men inte känna sig som en. Och om första romanen Memorys bok.

 

 

Mishima: Pennan och svärdet

Yukio Mishimas livsöde är nästan overkligt sorgligt. Den uppburna författaren blev besatt av att återinföra kejsaren i Japan och startade en egen armé. Han var lika besatt av att skapa en fulländad kropp som att uppnå perfektion i sitt skrivande. Men efter en misslyckad statskupp tog han sitt liv.

 

 

Bland schnitzlar och upprorsmakare

Bokaktuella Cecilia Hansson (Hopplöst, men inte allvarligt) åkte till gamla hemstaden Wien på litterär spaning. Hon fann en stad med dubbel natur: på ytan evig och klassisk, men i undervegetationen bubblar ett ständigt kulturellt uppror.

 

”There is a crack in everything, that’s how the light gets in” – Så tog Cohen-raden över världen

Sångaren och författaren Leonard Cohen skrev mycket fint. Men strofen ovan är utan tvivel juvelen i hans litterära krona. De senaste åren har den citerats av rockstjärnor, författare, journalister… och fönsterputsfirmor. Vad betyder den? Och varför behöver så många just den här raden av Cohen just nu? Johan Kellman Larsson går på djupet.

 

Dessutom: Hanya Yanagihara, Ulf Stark, debutanten Isabelle Ståhl om Just nu är jag här, Jo Nesbø om sitt favoritord, Annika Norlin om sina skämsböcker och kärleken till Karin Boye. Och mycket, mycket mer.