Den 26 maj släpps nya numret av Vi Läser. Här är några av godbitarna.

 

”Det här är min revolt”
Sex månader efter Augustpriset stämde Karin Thunberg träff med Kristina Sandberg för att summera hennes tio år med hemmafrun från Örnsköldsvik. Det blev ett samtal om skrivkramp, skuldkänslor, separationsångest – och stunderna av lycka. I vanlig ordning fotade Thron Ullberg.

 

Historiens värsta litteraturstöld
En olycklig judisk boksamlare. Ett vanvettigt nazistiskt vetenskapsprojekt. Och en heroisk räddningsaktion. Anders Rydell reser i spåren efter en unik kulturskatt.

 

 

Sara Danius

 

”Nu börjar ett nytt liv”
Den 1 juni tillträder Sara Danius som ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. Men vad utmärker hennes författarskap? Kristina Lindh skissar på ett svar och stämde sedan träff med författaren. Stina Wirsén gör Vi Läser-debut som illustratör.

 

 

 

Stefan Löfven

 

Vad läser statsministern?
Om det inte varit för Saudi-krisen. Eller middagen med Ukrainas president. Då hade Stefan Löfven haft tid att äntligen läsa klart den där romanen … Jonas Eklöf knackade på hos statsministern. Foto: Martin Stenmarck.

 

 

 

Umberto Eco

 

»Benvenuto a Milano!«
Kristina Kappelin
guidar till Milanos litterära oaser och fick på kuppen en exklusiv stadsvandring av ingen mindre än Umberto Eco, hängiven milanes sedan 1956.

 

”Många tycker att jag är olidlig”
Hon delar läsarna i två läger. En del älskar henne. Andra avskyr henne. Kan den nya hyllade romanen ändra på maktbalansen? Lina Kalmteg träffar Miranda July i skuggan av Hollywood.

 

Dessutom
Pia Huss: ”Svenska barnboksutgivningen är fantastisk. Varför kommer det ändå ut så mycket skräp?
Liv Strömquist: ”Vill ni göra om Babel till Lyxfällan?”
Malte Persson: ”Vad skiljer talangen från geniet?”
Yukiko Duke: ”Här är sommarens bästa pocket”
Jón Kalman Stefánsson: ”Aspenström ger det perfekta svaret”
Jennifer Clement: ”Nittio procent är offer för dåliga män”