I årets första nummer träffar vi barnboksgiganten Lennart Hellsing – världens yngsta 94-åring. Peter Fröberg Idling följer med Sara Danius premiärdagen på Svenska Akademien. Dessutom skriver Jonathan Franzen ett exklusivt brev till svenskarna. Och så avslöjar Lena Andersson  sitt ”förtryckande” favoritord.

 

Lennart Hellsing: ”Jag tänker mycket på framtiden”
Han närmar sig hundra, och orden kommer inte lika lätt till honom längre. Men fortfarande brinner Lennart Hellsing för barnlitteraturen. »Dess viktigaste uppgift är att fånga själva livskänslan.« Kristina Lindh skildrar en man som vet att barnasinnet är det viktigaste vi har. Foto: Thron Ullberg. Läs intervjun här.

 

Sara Danius

 

Reportage: Från Selma till Sara Danius – Historien om kvinnorna i Svenska Akademien
Den 16 januari debuterar Sara Danius på Selma Lagerlöfs gamla stol. Därmed blir hon den nionde kvinnan i Akademien sedan 1786. Blåser det äntligen nya vindar i Börshusets gamla gubbklubb? Peter Fröberg Idling följde med bakom kulisserna. Foto: Ylva Sundgren.

Josefine Klougart

 

Nordens Virginia Woolf
Redan vid 28 års ålder har danskan Josefine Klougart nominerats till Nordens finaste litteraturpris två gånger. Här är hon dock okänd. Romanen En av oss sover kommer förhoppningsvis att ändra på det. Vi träffar henne i Köpenhamn. Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

”Det fanns ett drag av Sverigehat i min familj”
”Kära Sverige, jag hoppas att du kan förlåta mig för att jag är amerikan. Jag tänker på den samtida svenska anti-amerikanismen som en sorts syskonrivalitet, född ur en nära samhörighet” … Jonathan Franzen skriver brev till Sverige.

 

Dessutom:
»Fotbollsböcker är inget för mig« – Här är Svennis bokhylla
Bokbranschens värsta härmapor – ingen skam när det ska krängas böcker
”Jag tror det kan anses förtryckande” Augustprisvinnaren Lena Andersson väljer favoritord.
Kjell Westö på divanen om sitt favoritackord: ”Schubert är skitskicklig på det.”
National Geographic fyller 125 år och firar med nytt praktverk – vi har bilderna
Dissidentlitteratur och modersmjölksersättning – Ola Wong möter Kinas modigaste bokhandlare

 

Vi Läser nr 1 finns i butik den 28 januari.


Köp numret, eller beställ en prenumeration.
Vill du läsa Vi Läser digitalt?