I nya numret av Vi Läser berättar Martin Kellerman om livet bakom serierutorna, och sorgen efter mammans död. Vi intervjuar Englands nya litterära superstjärna Hilary Mantel, och drar till Dublin för att fira kultromanen Ulysses. Dessutom: träffa formgivaren som fick Zlatan att visa sina tatueringar.

 

Martin Kellerman: ”Ju värre story, desto roligare serie”

Martin Kellerman började teckna den självbiografiska serien Rocky när tillvaron kapsejsat. Flickvännen hade gjort slut, han hade fått kicken från jobbet och kastats ut från andrahandslyan. Nu fyller den folkkära seriehunden 15 år. Möt en seriekonstnär som tecknat sig igenom livets kriser.

 ”Det var extra kul att göra Knausgård rosa!”

Hur får man Zlatan att se ut som en krigare och sälja som smör? Varför bör man dränka Knausgård i rosa och hur gör man morötter smaskiga för en vegetarian? Vi träffar tre hyllade formgivare i det svenska bokomslagets tjänst.

Hilary Mantel: ”Jag vill förena de levande med de döda”

Hilary Mantels historiska romaner om Englands dramatiska 1500-tal har blivit en enorm succé hos både publiken och kritikerna, och nu kommer hon för första gången ut på svenska. Vi intervjuar Englands nya litterära stjärna om spöken, storslagna slott, plågade prinsessor och vålnaden hon själv mötte som barn.

Så slåss litteraturfestivalerna om författarna

Medan musikfestivalerna faller blir de svenska litteraturfestivalerna allt fler. Men räcker de stora namnen till för alla framträdanden? Och hur påverkas bokutgivningen, när det blir allt viktigare för författarna att göra sig på scen?

Karin Mamma Andersson: ”Jag river ut det jag behöver”

För konstnären Karin Mamma Andersson är böcker helt avgörande för skapandet: hittar hon en bild hon har nytta av, händer det att hon river den ur pärmen. Vi träffar en prisad och fullkomligt bokbesatt målare.

Dessutom:

Julafton för Joyce-fans: vi drar till Dublin för att fira kultromanen Ulysses

Agneta Pleijel om sitt favoritord

Johan Theorin skriver brev – till en bödel

Yukiko Duke väljer säsongens bästa pocketläsning

Gustav Fridolin tipsar om böckerna som gör dig bundis med miljön  

Dramatik från dödsbädden: Åke Persson om berömda författares allra sista ord

På divanen: ALMA-pristagaren Isol om sina sanndrömmar

Köp numret här.