Nu är Vi Läser nummer 5 äntligen här. Ur innehållet:

Karl-Ove Knausgård om livet efter Min kamp
Nio sidor om framgångens pris, rädslan för att bli övergiven och nästa roman.
För ett år sedan satte Karl Ove Knausgård punkt för den sjätte och sista delen i Min kamp – 2000-talets mest ambitiösa romanprojekt. Jerker Virdborg åkte till Österlen för att träffa en man som börjat inse vad han ställt till med.

”Därför är du grundlurad”
Du har precis köpt en fin, dyr inbunden bok. Du är sannolikt grundlurad. Redan vid första genombläddringen börjar limningen släppa, pärmarna lossna och sidorna falla ur. Med andra ord: Du har köpt inbundet skitpapper. Författaren Fredrik Sjöberg förklarar.

Hemma hos Suzanne Brøgger: ”Vi har blivit för ängsliga”
Från sitt lilla hjärtland Sølve går den stjärnförfattaren Suzanne Brøgger till storms mot nordisk ängslighetskultur, tilltagande pöbelvälde och fega författare. Yukiko Duke träffar en elegant dam som vårdar sitt släktskap med förbrytarna.

Topp 40 under 40 år
Vi listar morgondagens författarelit
De är hyfsat unga och väldigt lovande. Några är etablerade, andra nästan okända. De kommer att skriva de viktigaste, vassaste och vackraste böckerna, pryda topplistorna, hyllas av kritikerna och sitta i Akademien. Möt författarna som kommer att prägla svensk litteratur de kommande femtio åren.

Dessutom

  • ”Finlandssvenskan är Nordens esperanto.” Möt Märta Tikkanen och andra finlandssvenska författare i ett reportage från Helsingfors.
  • ”Jag har valt elbolag. Vad mer begär du?” – Helena von Zweigbergk skriver brev.
  • Arne Hegerfors: ”Jag fick hjärtinfarkt mitt i Blonde
  • Yukiko Duke väljer oumbärliga humorpärlor.
  • John Ajvide Lindqvist intar divanläge.
  • Möt tunnelbaneläsarna i New York.