Vårnumret bjuder på intervjuer med Jens Lapidus, Stina Wollter, Sjón och Margit Silberstein. Anna-Karin Palm skriver en gripande demensrapport och vi följer Svenska Deckarakademin inför ett annorlunda 50-årsjubileum.

Jens Lapidus vid sin cykel i snölandskap

En rastlös mans bekännelser

Med Snabba cash blev han en stjärna inom nordic crime.  15 år senare möter Josefin Olevik en författare i ett vägskäl: Ska han fortsätta på den så framgångsrika inslagna vägen eller våga sig ut i okänd terräng?

Amanda Gorman

Är det här poesins framtid?

Spoken word-poeterna, nu med Amanda Gorman i spetsen, tar för sig i den traditionella poesiutgivningen. Befinner vi oss rent av i en litterär brytningstid? Det frågar sig Annina Rabe.

Stina Wollter i sin ateljé

Stina Wollter: »Knulp är min tröstesång och bibel«

När Stina Wollter nu ger ut en bok om sitt konstnärskap har hon ett bekymmer. Vågar hon knö in sig bland idolerna i bokhyllan?

 

Snille & Blodsmak

De lever och andas ond bråd död. De läser hundratals nya böcker varje år. Men när Svenska Deckarakademin förbereder sin 50-årsfest är Sverige lamslaget av en pandemi som drar verklig död över landet. Vad spelar då spänningslitteraturen för roll?

 

Vårens bästa böcker

Artificiella vänner och lömska terapeuter. I mars spänner förlagen musklerna inför den viktiga vårutgivningen. Yukiko Duke har valt tio favoriter. Från Kazuo Ishiguro till Henrik Bromander och Caroline Albertine Minor.

 

Försvarstalet: Den vuxna i rummet

Vissa romanfigurer får föga kärlek av sin författare. Terri Herrera har länge undrat varför alla föraktar fröken Prysselius. Vari består Prussiluskans brott egentligen?

 

Balsam Karam: »Snoddiga snören och sjutton gubbars trasseltrådar«

Willy Kyrklund är den stora inspirationskällan och Alfons pappa är någon hon kan identifiera sig med – i alla fall på morgonen. Här är elva mer eller mindre okända sidor av Balsam Karam.

 

Anna-Karin Palm: »Du är borta snart«

Efter Selma Lagerlöf ger sig Anna-Karin Palm nu i kast med en annan stark kvinna. »Jag måste minnas nu, jag som ännu kan«, skriver hon i ett försök att närma sig sin demenssjuka mamma.

 

Monika Fagerholm: »Fega stackare«

Ett djärvt komponerat verk får Monika Fagerholm att få syn på bokbranschens och våra egna fördomar. Men vi börjar med den nya Sylvia Plath-vågen.

 

Sjón – visionären från Island

Låt dig inte luras av hans välstädade yttre. Bakom det döljer sig fortfarande ett punkhjärta.

Med sina säregna verk har Sjón lagt Europa för sina fötter och nu släpps hans magnum opus Codex 1962 på svenska. Text: Stefan Sjödin.

 

»Käre Lars …«

Yukiko Duke minns dramatikern, författaren och vännen Lars Norén. Och hans älskade äppelträd.

 

Margit Silberstein: »Pappa var inte så skör ändå«

Till slut tog Margit Silberstein mod till sig och lät översätta pappans brev. Det blev upptakten till Förintelsens barn.

 

Numret släpps 20 mars.

👉 Prenumerera här 👈

Vi Läser 2# 2021 med Jens Lapidus på omslage