Vi Läsers vårnummer – vårt tjockaste nummer någonsin – bjuder på möten med Malin Persson Giolito, Gert Wingårdh, Jamaica Kincaid och Linn Ullmann. Samt hundratals boktips som räcker hela våren. Här är tio höjdpunkter från nummer 2.

 

Yukiko Duke och Thron Ullberg träffar Malin Persson Giolito hemma i Bryssel.

1. Malin Persson Giolito: »Psykopater skriver inga bra romaner«

Hon skrev förra årets stora svenska försäljningssuccé. Störst av allt har sålts till 30 länder och blir snart Netflixserie. Men hemma i Bryssel är hon mitt uppe i en allvarlig »förnekelsefas«. Yukiko Duke och Thron Ullberg har mött henne.

 

2. Reportage: Nationens fiende?

I Israel förbjöds Dorit Rabinyans kärleksroman av utbildningsministern. I Polen försåg kulturministern filmen Ida med en påtvingad prolog medan den ungerska regeringen gav ut en patriotisk klassikerserie. »Det kan bli en levande mardröm« varnar vår egen kulturminister. Men kritikerna ser samma sorts klåfingriga makthavare här som där. Text: Hilda Ärlemyr

 

3. Tecken i tiden – Kompakt förakt?

I januari avled fantasy-giganten Ursula K. Le Guin. Karin Tidbeck minns när Kazuo Ishiguro väckte hennes vrede med ett klumpigt uttalande. En konflikt som är lika aktuell i dag.

 

4. Gert Wingårdh: »Jag dömde ut boken«

Pappans Proust-anteckningar är ett tidigt minne. Men arkitekten Gert Wingårdhs favorit är snarare Dirk Bogarde. Men varför väljer denne man av god smak att färgsortera sin boksamling?

 

 

5. Jamaica Kincaid: »Vermont var mina föräldrars dröm om paradiset«
Hon en av vår tids viktigaste – och roligaste – författare. Kristina Sandberg och Mats Kempe träffar Jamaica Kincaid i Vermont. Det blir ett samtal om Trump, vår rädsla för smuts och hennes motvilliga Linné-vurm.

 

6. När arm blev ben – Yukiko Duke om en både hyllad och sågad översättning

Deborah Smiths översättning av Vegetarianen har hyllats av all världens kritiker – utom de i Sydkorea. Yukiko Duke ger oss den rafflande bakgrunden – och ber oss samtidigt att se bortom sakfelen.

 

7. »Min kära Rikard Wolff« – Abdellah Taïa skriver brev

»Min kära Rikard, för tre dagar sedan upptäckte jag en mycket vacker belgisk sångare, och när jag lyssnade på honom tänkte jag omedelbart på dig. Intensivt. På dig, här …«

 

8. »Briljant litteratur« – här är vårens bästa nya böcker 

Yukiko Duke har valt sex nya böcker du inte får missa. »Briljant litteratur, sensationellt bra! « skriver hon till exempel om Kanadensisk-brittiska Rachel Cusks roman Konturer.

 

9 » Med Jockum Nordström i Tolstoj-land

En rysk ikon. En svensk illustratör. Ett anrikt gods och 40 000 efterlämnade prylar. Där har du ingredienserna till en oförglömlig resa till Moskva och Jasnaja Poljana.

 

10.»Kanske pallade Knausgård inte trycket?«

Minnesvärda, genanta, drabbande … Det finns alla slags förord. Men en sak är säker. Förord är en alldeles egen genre som kräver lika delar mod, ödmjukhet och fingertoppskänsla. Det skriver Kristina Lind i månadens perspektiv.

 

Ok, eftersom tidningen är tjockare än någonsin, bjuder vi på ett extra tips:

 

11. Linn Ullmann: »Jag tyckte inte om att vara barn«

Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i sommar. På divanen minns Linn Ullmann det fina och det svåra med uppväxten. Text: Josefin Olevik