I nya numret av Vi Läser berättar Barbro Lindgren frispråkigt om livet och skrivandet. Vi besöker Sveriges hemligaste – och äldsta – bokcirkel. Träffar författaren David Grossman på plats i oroligheternas Mellanöstern, och knackar på hemma hos bokslukaren Krister Henriksson.

Barbro Lindgren: ”Kultureliten ger mig panik”
Hon är en av Sveriges mest älskade författare och figurerna i hennes böcker når ständigt nya generationer. Men upphöjelsen som barnboksdrottning har också blivit en förbannelse. För Vi Läser berättar Barbro Lindgren att hon skrivit sin sista barnbok. Om sin uppväxt: ”Jag tycker synd om min storasyster, de uppfostrade henne för mycket”. Om sin allergi mot kultursnobbar. Det ensliga skrivarlivet på Öland. Och om hur hennes make, alias karaktären Loranga, dog en fasansfull död.

Sveriges hemligaste – och äldsta – bokcirkel
I den dimhöljda kuststaden Karlskrona finns en bokcirkel som inte liknar någon annan. Medlemmarna är idel män, och när de träffas åker fracken fram. Men vilka böcker läser medlemmarna i Sverges äldsta bokcirkel? Och vad är det egentligen för längtan som männens otidsenliga träffar ger uttryck för? Vi Läser var med när en ny medlem i Tolfvan dubbades.

Fatta dig kort-kort: berättarflugan ”flash fiction”
Vissa behöver tusen sidor för att mätta sitt berättande. Andra nöjer sig med några laddade rader. Vi berättar om den fascinerande litterära grenen flash fiction, som blomstrar i Internet-eran. Men hur var det nu med Hemingways mytladdade bidrag till genren?

Började skriva igen – en vecka efter sonens död
När den israeliske för författaren David Grossman förlorade sin son, fortsatte han att skriva för att härda ut: ”Det var en ren instinkt”. På plats i Jerusalem berättar han för Vi Läser om hur det är att vara författare i en oroshärd, som ständigt kräver nya offer. ”Det är klart att jag hellre skulle sitta i en sommarstuga någonstans.”

Krister Henriksson – köpte grannlägenheten för att få plats med böckerna
Han är en av våra mest hyllade skådespelare, samt en bokslukare av rang. Läs om hur Krister Henriksson ska inreda sitt nya bibliotek, och vad han egentligen tycker om Harry Potter.

Dessutom:
Malin Persson Giolito skriver kärleksbrev
Monika Fagerholm om sitt favoritord
Yukiko Duke väljer de bästa ungdomsböckerna – även för vuxna.
Birgitta Ohlsson tipsar om hur man blir en äkta liberal
Författaren Anne Swärd om målarmästaren Klimt
Brunt bläck: Per Svensson om svenska kvinnliga författare – som var nazister
På divanen: britten Alan Hollinghurst
Välkomna till KGB – baren som mixar vodkan med poesin