I Vi Läser nummer 3 möter Karolina Ramqvist författaren Gun-Britt Sundström som både är med, och inte med, i Svenska Akademien. Vi har diskuterat vidriga åsikter med Martina Montelius och besökt Nobelpristippade Mircea Cartarescu. Dessutom debuterar Malin Persson Giolito som ny spänningsexpert hos oss.

Här är tio höjdpunkter ur Vi Läser nummer 3. 

Gun-Britt Sundström: »Jag är född med god självkänsla«

Maken är en milstolpe i svensk litteratur och redan med debuten som 21-åring fick Gun-Britt Sundström ett sensationellt genombrott. Karolina Ramqvist stämde träff med en kollega och fann en bundsförvant.

Ortens (sista?) poet

»Ortens bästa poet« blev en smärre kulturrevolution i förorter runt om i landet. Senaste finalen i Rinkeby var utsåld med en publik på 2500 personer. Men hur gick det sedan? Vi följde med när segertippade Sara Garib från Angered tvingades ta saken – förlåt, micken – i egna händer.

Mircea Cartarescu om en tegelstenstung bestseller

Han är älskad av läsare med smak för det svåra. Något mindre uppskattad av den stora massan. Sådan var länge bilden av den rumänske Nobelpriskandidaten Mircea Cartarescu. Men den nya tjocka romanen blev en oväntad försäljningssuccé. Författaren Cecilia Hansson besökte honom i Bukarest.

Martina Montelius: »Varför så rabiata?«

Martina Montelius är besatt av vidriga åsikter på Twitter. Nu har fixeringen legat till grund för en romankaraktär som vägrar att se nyanser. Men hur skildrar man en svartvit person så de får lite färg? Stefan Westrin möter henne på divanen.

»Språket rinner in i öronen som sirap«

Avsändare till månadens Dear Sweden-brev är årets ALMA-pristagare, Bart Moeyaert. Han var »ett sådant där barn som först får syn på skäggstrået på fasters haka och inte förrän efter det får syn på faster«. Som vuxen blev han således författare och kärleken till Astrid Lindgren räddade en tråkig kulturbankett.

Oomkullrunkelig som sport

Camilla Läckberg avslöjar sitt favoritord och berättar om hur hon har utmanat sig själv att peta in ordet i sina romaner. Det har varit svårt, som väntat.

NYHET! Malin Persson Giolito väljer spänning

Hennes Störst av allt är tv-serien på allas läppar just nu. Från och med detta nummer skriver Malin Persson Giolito, som fortfarande är hopplöst fast i slukaråldern, om spänningsromanerna man inte får missa. Och även om lite burkskinka.

»Det värsta vi visste var svennar«

Vi har tittat in hos skådespelaren Ruth Vega Fernandez, som just nu gör succé i Min fantastiska väninna. Under uppväxten kände hon sig alltid i utanförskap och flyttade till Paris i unga år. Här berättar hon om sin bästa roman om staden.

En straight tequila till lunch, tack!

Filmen Roma har återigen skapat fascination för Mexico City. Vi fick en guidad tur av författaren och människorättsaktivisten Jennifer Clement som har lekt i Frida Kahlos hem, sett Bolaño full alltför många gånger samt ätit middag med Octavio Paz och Gabriel García Márquez.

Upp till kamp!

Den 24 maj är det 100 år sedan riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. Beslutet föregicks av en intensiv strid, inte minst inom litteraturen. Ulrika Knutson läser på nytt verken som avgjorde rösträttsstriden.

Vi Läser #3 2019 utkommer den 23 maj.

För mer information, kontakta Jonas Eklöf, chefredaktör – jonaseklof@vi.se, 0768–611700