I nya numret av Vi Läser bjuder vi på en stor intervju med Leif GW Persson. I ett samtal med Vi Läsers redaktör Yukiko Duke pratar han om sin livslånga revanschlust, kollegornas slafsiga stil och kärleksromaner. Vi tittar även närmare på den nya svenska berättarvågen med namn som Therese Söderlind, Kristina Sandberg och Elin Boardy. Dessutom blir det exklusivt möte från Lagos med Chimamanda Ngozi Adichie. 

Nio sidor om den livslånga revanschlusten, kollegornas slafsiga stil och tankarna på ett genrebyte
Leif GW Persson: ”Egentligen är jag ett darrande asplöv”
Folkkär och omstridd. Alltid redo att tycka till i kvällspressen, men samtidigt tillbakadragen privat. Men vad driver egentligen författaren Leif GW Persson? Och varför kan han inte sluta drömma om den perfekta romanen?

Trenden som (nästan) ingen såg: De nya berättarna
Samtidigt som Knausgård, Norén och några till ältade sitt själsliv och förlagen satsade sina sista slantar på fler verklighetsbaserade berättelser, växte en annan trend fram i det tysta. En trend där författare som Therese Söderlind, Kristina Sandberg, Susanne Axmacher och Elin Boardy satte tonen. Annina Rabe har träffat dem.

Exklusivt möte med Chimamanda Ngozi Adichie: ”Det var dags att bli mer frispråkig”
En halv gul sol gjorde henne till ett litterärt världsnamn. Nu har Chimamanda Ngozi tillbaka med Americanah, en roman om en av vår tids känsligaste frågor, den om hudfärgens betydelse, och frilansjournalisten Katarina Höije träffade henne i Lagos, Nigeria.

Boken de ärvde – Björn af Kleen i rätten med Bonniers
”Arv fängslar mig. Arv är en materialisering av det mest förbjudna.”, skriver Björn af Kleen. I nya numret av Vi Läser tecknar han ett porträtt av Bonniers – Sveriges mäktigaste bokfamilj. En historia om arvstvister, bokpatriarker och oäkta barn.

Dessutom:
”Hen får Nobelpriset i år”. Yukiko Duke hade rätt förra året. Här är hennes favorit i år.
Så har mobiltelefonerna förändrat romanen.
”Bibliotekariestereotyperna i populärkulturen är farliga för yrket”.
Het Nobelpriskandidat gästar vår divan.