I Vi Läsers stora vårnummer träffar vi den roman-aktuella mediaprofilen Sigge Eklund. Katrine Kielos går på litterär jakt i Bryssel inför EU-valet och Lina Kalmteg får en exklusiv intervju med Donna Tartt i New York. Dessutom: ABBA-kavalkad, Lill Lindfors bokhylla och brev från Fredrik Backman.

 

Guldgosse i svart
En tokbegåvad kulturprofil och världens bästa pappa. Eller en dryg omslagspojke för en tröttsam bromancekultur? Bilden av Sigge Eklund går isär. Nu fyller han fyrtio och stiger in i fiktionen. I ett möte med Kristina Lindh berättar han öppenhjärtigt om priset för att stå i skuggan av en far, tomma ord och sin roll i den feministiska kampen. Thron Ullberg fotade.


Var finns Den stora europeiska romanen?
I maj stundar ett ödesval i EU. Katrine Kielos går på litterär jakt i Bryssels korridorer och hamnar mitt i vår tids stora frågor. Vilka är vi? Och var finns egentligen »Den stora europeiska romanen«?Donna Tartt: ”Jag vill ta läsaren tillbaka till slukaråldern”
Debuten Den hemliga historien är en modern klassiker. Tjugo år senare gör Donna Tartt, som besöker Sverige i maj, succé med Steglitsan. Lina Kalmteg träffar en lika skygg som välformulerad ikon i New York. Beowulf Sheehan fotade.Stoner – vårens mest hajpade släpp
Han var en sträng och korrekt klädd universitetslärare som led av mardrömmar, malaria och skuldkänslor. Nu lyfts John Williams Stoner fram ur glömskan och hyllas som en av 1900-talets största romanstunder. Therese Eriksson berättar om hur allt började.

 

 

Dessutom:
”Bland det vackraste jag sett” – K-spanaren Göran Willis reser till Porto
»Du förtjänar bättre än mig« – Fredrik Backman skriver brev
”Det här är vårens bästa debut!” – Yukiko Duke väljer nya favoritböcker
Med flaskan som musa – varför super författare så förbannat?
40 år sedan Waterloo – Mäktigt praktverk visar en ny sida av ABBA.

 

Vi Läser nr 1 finns i butik den 25 mars. 


Köp numret, eller beställ en prenumeration.
Vill du läsa Vi Läser digitalt?