I höstnumret stämde vi träff med Jonas Hassen Khemiri Khemiri, Colm Tóibín, Suzanne Brøgger och Lena Andersson. Och barnboksstjärna som fick näthatarna över sig.

 

Jonas Hassen Khemiri i Laholm: ”Jag är tillbaka där allt började”
Ena stunden har Jonas Hassen Khemiri drivit skrivarverkstad för papperslösa. I nästa har han agerat sidekick på Babel eller skrivit brev till Beatrice Ask. Men efter några kringflackande år har han insett en sak: Det är historieberättare han ska vara.

 

 

Lena Andersson ”Kärlek är inte bara fluff”
Två år efter Egenmäktigt förfarande summerar Lena Andersson vad hon och Ester Nilsson ställt till med. Karin Thunberg lyssnade.

 

reportage hotad

Reportage: Hotade författare
Det plingade till i mejlen. »Dra till Bagdad din jävla …« Sedan följde brev på brev med samma innebörd. Det här är berättelsen om hur en av våra mest hyllade ungdomsboksförfattare hamnade i en storm av hat.

 

colm

 

Colm Tóibín: ”Jag visste tidigt att jag måste ta mig långt bort”
Från sin bergsby i Pyrenéerna utforskar en irländsk stjärnförfattare mänsklighetens stora gåtor. Det handlar om längtan och skam. Och varför vi har en så komplicerad relation till våra mödrar. Yukiko Duke fick en inbjudan till hans fantastiska hus.

 

När Karin Boye bytte stil
Androgyn, glamorös och våghalsig. Och häpnadsväckande radikal. Karin Johannisson återvänder till ett frigörelseexperiment som kom att påverka både Karin Boye och Downton Abbey.

 

Dessutom:
Suzanne Brøggers svenska favoritord: ”Det låter så dejligt!”
Belinda Bauer skriver brev: ”Och så var det ju Benny and Bjorn.”
Yukiko Duke tipsar: ”Här är höstens bästa böcker”