I årets första nummer möter vi Carina Rydberg i Stockholm och Svetlana Aleksijevitj i Minsk. Och så reser Anne Swärd runt på Irland med Richard Ford.

 

Per Svensson möter Carina Rydberg
Bostadsbekymmer. Skrivarvåndor. Förlagsstrul. 
De senaste åren har inte varit lätta för Carina Rydberg. Kan flytten från Sverige hjälpa henne att avsluta den efterlängtade romanen? Per Svenssons förra intervju med Carina Rydberg blev startskottet för ”Den högsta kasten”-debatten. Nu möts de igen.

 

 

Svetlana Aleksijevitj: ”Jag står i opposition till med eget folk”
I en enkel lägenhet på Storozjevskaya 8 bor en stillsam pensionär. Få av hennes grannar vet att hon är en av vår tids klarast lysande litterära stjärnor. Peter Fröberg Idling rapporterar från Minsk. Läs artikeln här.


Odd_och_Ove

 

Odd & Ove – två män. Två livsöden. En passion.
De är uppvuxna ett par mil från varandra. Båda blev tidigt 
besatta av Svenska Akademien. För den ene blev Kvitt eller dubbelt ett trauma, för den andre biljetten till Börshuset.Av Sigrid Nurbo. Fredrik Jalhed fotade. Läs artikeln här.

 

”Det var här era vikingar skövlade och våldtog”
Anne Swärd har länge haft en särskild relation till den gröna ön. Nu ger hon sig ut på en litterär upptäcktsresa med en Irlandsvurmande amerikan som resesällskap – Richard Ford.

 

Yukiko Duke: ”Bort med åldersmärkning!”
CS Lewis förbannade dem. Philip Pullman avskyr dem. Och nu stämmer Yukiko Duke in i kören av kritiker som menar att åldersmärkta barnböcker gör mer skada än nytta.

 

Från Cirkeln till filmduken.
Den 18 februari har Cirkeln biopremiär och förväntningarna är uppskruvade. När trailern släpptes gick en del läsare i taket. Varför är det så svårt göra filmfolk av romanfigurer?