I Vi Läser nummer 5 har vi följt Karl Ove Knausgård från Börssalen till nya hemstaden London, vi har rest till Seoul för att träffa kritikerfavoriten Han Kang. Dessutom följde vi med Matilda Gustavsson i två månader under arbetet med Klubben. Ja, och så avslöjar vi den hala sanningen om Ålevangeliet. Här är höjdpunkterna i Vi Läsers rekordtjocka höstnummer.

»Om du ska skriva om livet så måste du bejaka kaoset«

För tio år sedan kom första delen i vår tids mest omskrivna romanprojekt, Min kamp. Nu har upphovsmannen Karl Ove Knausgård lämnat Skånes vidder för Londons virrvarr.  Här lever han med ny fru och sju barn och ett romanprojekt som går bortom autofiktionen. Philip Teir har träffat honom.

»Boken gjorde mig väldigt upphetsad«

Michael Segerström kom ut som 75-åring och gör succé med sin monolog om det livsavgörande beslutet. Men några »bögböcker« minns han inte. Eller vänta nu.

Mycket mer än myten

I höst kommer nya ambitiösa biografier om Bellman, Lagerlöf och Nobel. Hur är det att ta sig an en gigant – vars liv har skildrats många gånger förr? Vi bad två av författarna ta oss med till skrivprocessen.

Sammansvärjningen – och konsten att sätta punkt för århundradets scoop

Hon låg bakom avslöjandet som skakade Sverige. Nu närmar sig deadline för Klubben, höstens mest omsusade fackbok. Josefin Olevik följde med Matilda Gustavsson in en värld av maktspel, genikult och vilseledande kodnamn.

Han Kang

Patrik Lundberg möter kritikerfavoriten han kang i Seoul. Ett laddat möte som pendlar mellan högt och lågt, mörker och ljus. Mellan köttkult, adoptionssvek och Astrid Lindgren.

”Jag läser inte deckare”

Malin Persson Giolito vet inte hur många gånger hon ställts inför bokläsare som känt sig nödgade  att berätta om sitt deckarhat. Här är hennes svar. Dessutom tipsar hon om höstens starkaste spänningsböcker – från The Earthquake Bird till Niklas Natt och Dags 1794.

Lek på största allvar

Vuxenvärlden kan inte få nog av den fria leken. Men är vi på väg att krama sönder barnens viktigaste tillgång med alla våra hyllningar? Vi pratar med Pija Lindebaum och Emma Adbåge.

Paradis för frestelser

Halva svenska befolkningen har en relation till Mallorca. Men hur många har koll på öns alla litterära sevärdheter? Här har världens kreativa elit skapat och festat i över ett sekel. Arvid Jurjaks reste dit.

Tyst höst

Klimatkrisen är ett faktum. Har vi förstått vad som håller på att gå förlorat? Patrik Svensson, författare till Ålevangeliet, menar att det är hög tid att besjäla naturen – ännu mer.

»Jag ville få med andningen«

Bomullsängeln är starten på Susanna Alakoskis största satsning någonsin. Ett projekt som började i mormors fabrikstystnad. Stefan Westrin träffar henne på vår divan.

Höstens bästa böcker

Sara Villius, Tessa Hadley, Sally Rooney, Michel Houellebecq …. Therese Eriksson vet vilka romaner du inte vill missa i höst.

 

Vi Läser #5, 2019 utkommer den 22 september. Beställ din prenumeration här.