I Vi Läsers nya fullmatade vårnummer berättar Johannes Anyuru om nästa steg i skrivandet. Vi drar ut på äventyrstripp till Kanada, på jakt efter den Garbo-skygga Alice Munro. Följer med grävande reportageförfattare ut i fält. Och granskar dessutom  Cecilia Hagens skönt stökiga bokhylla.

Johannes Anyuru: ”Jag är odräglig när jag skriver”
Han är vår mest prisade romanförfattare just nu, och i höst kan Johannes Anyuru kamma hem ytterligare en utmärkelse för sin senaste bok. Vi träffar honom i hemstaden Göteborg, där han berättar om nästa steg i karriären och sina febriga skrivperioder. Läs om sorgen över den förlorade pappan. Den äventyrliga vägen från hiphopvärlden till parnassen, och den dramatiska religiösa upplevelsen som förändrat hans liv.

Häng med reportageförfattarna ut i fält
Hur bär sig grävarna åt för att komma över stoffet till sina böcker? Vi följer med matgranskaren Mats-Eric Nilsson när han undersöker hyllorna hos grossisten. Caroline Engvall när hon gör en känsloladdad intervju till den kommande boken om unga tjejer som tvingas sälja sex. Och maffiaskildraren Lasse Wierup, när han öppnar de första polisutredningarna inför sin nästa bok.

Alice Munro – var är du?
Den Garbo-skygga Alice Munro är hyllad för sin novellkonst och ständigt tippad som Nobelpristagare. Men hur får hon egentligen inspiration till sina berättelser, och var håller hon själv hus? Vi Läser hyr en jeep och ger sig ut på äventyr i snöstormarnas Kanada.

Den bländande framtid är vår!
En rad nya thrillerspännande svenska romaner visar att den klassiska genren dystopier är full av energi. Vi pratar med aprilaktuella författaren Mattias Ronge, som skriver om ett framtida Sverige på väg mot kollaps och Karin Tidbeck, som skrivit en skrämmande och absurt rolig roman om en framtid där… klockan vridits tillbaka.

Cecilia Hagen – ”Åh! Jag hittar inte min Kulla-Gulla!”
Hon är en av våra mest kända skribenter, och kommer från en släkt fylld av bokmänniskor. Men hur ser det ut i Cecilia Hagens egna hylla? Och var är hennes Kulla-Gulla?

Dessutom:

Märta Tikkanen skriver brev till skärgårdsgrannen

Jerker Virdborg om favoritordet ”alla”

Yukiko Duke väljer de allra finaste kärleksskildringarna

Den största sommardrömmen – ny bildbok om trädkojor  

Vad händer i huvudet när du läser?– Jonathan Lindström om inbillningens mysterier

På divanen: Romanaktuella Jessica Kolterjahn, som trätt in i Karin Boyes kropp

En boktok i Bombay – Följ med till den berättelsefyllda indiska storstaden