Vi Läsers nya nummer är fyllt med spännande möten. I en stor intervju berättar Karolina Ramqvist om det nya fria livet som roman-författare. Vi träffar entusiasterna som utmanar de stora förlagen, och åker till Tokyo för att intervjua deckarstjärnan David Peace. Dessutom: Mauro Scocco tipsar om böckerna som gör dig till en riktig låtsnickrare.

 

Karolina Ramqvist: ”Jag vill bli förstådd, därför skriver jag”

När Karolina Ramqvist bestämde sig för att lämna debattvärlden och skriva romaner på heltid, föll allt på plats. Vi träffar henne efter det stora genombrottet med romanen Alltings början, i en öppenhjärtig intervju om uppväxten som präglade henne, resan som förändrade hennes liv, och hennes kritiska syn på det svenska debattklimatet. Ett unikt möte mitt i familjevardagen, med en författare som äntligen kan beskriva världen som hon vill, och just har börjat på nästa stora romanprojekt.

 

Förverkliga förläggardrömmen!

Medan förlagsbjässarna larmar om en bokbransch i kris, finns det entusiaster som förverkligat sina drömmar om att starta eget – och rott projektet i hamn. Möt förläggaren som sa upp sig från sitt tidningsjobb, och genast prickade in en bästsäljare; eldsjälen som kunde korka upp champagnen när Nobelpriset tillkännagavs, och röntgenläkaren som lever sin förläggardröm på fritiden.

Deckarstjärnan David Peace i Tokyo

När David Peace var tonåring härjade en seriemördare i hemtrakten, och satte ett helt samhälle i skräck. En känsla han gestaltat i en serie mycket uppmärksammade thrillers. Vi reste till Tokyo, och träffade en man som skrivit sig fri från barndomens rädsla, och är dubbelt bokaktuell på svenska.

En titt in i författarverkstaden

En rad nya böcker gläntar på dörren till författarnas allra heligaste: arbetet vid skrivbordet, glädjen när orden flödar, skräcken för skrivkrampen. Vi Läser intervjuar Elisabeth Rynell och Sami Said, båda aktuella med spänningsfyllda böcker, där det egna skrivarbetet står i fokus.

Katarina Ewerlöf – ”Böcker ska läsas högt!”

Skådespelaren Katarina Ewerlöf är en av våra mest bekanta röster i ljudboksvärlden. Men vad läser hon allra helst själv, när nattlampan tänds? Häng med till hennes bokhylla, och hör henne berätta om boken som fick henne att ropa rakt ut.

Dessutom:

Inger Edelfeldt om favoritordet ”glänta”

Yukiko Duke väljer sommarens bästa deckarläsning

Mauro Scocco tipsar om böckerna som gör dig till en låtsnickrare

Kristian Fredén guidar till det bästa ätandet i världslitteraturen

På divanen: Kommissarie Lynley-skaparen Elizabeth George, en besatt perfektionist

Följ med till Milano, och krogen där Italiens äldsta bokpris delas ut