Vi har fått den första intervjun med författarparet Tom Malmquist och Carolina Setterwall. Nummer 2 bjuder även på möten med David Sedaris, Björn Ulvaeus, Beate Grimsrud, Gunilla Bergström och Jonas Karlsson. Dessutom går Johanna Frid i närkamp med svartsjukan.

 

Död, sorg och oväntad kärlek

Båda har förlorat sin livskamrat. Båda har skrivit rosade romaner om sorgen. Nu är de ett par. Carolina Setterwall och Tom Malmquist berättar om sitt nya liv tillsammans (och hur man bör koka spagetti) i ett möte med Stina Jofs och Thron Ullberg.

 

Ika Johannesson möter David Sedaris

 

Varför älskar alla David Sedaris?

Radioprogrammet This American Life har gjort David Sedaris »besinningslöst« älskad av miljontals fans. Trots det är han ganska okänd i Sverige. Det lär ändras med den hjärtskärande boken Calypso. Ika Johannesson bokade en resa till London. Men en trasig värmepanna, en svårartad influensa och flera missförstånd förvandlade uppdraget till en mardröm.

 

Björn Ulvaeus: »Nils Ferlin är släkt med Dancing queen«

Gymnasieårens poesiaftnar fick stor betydelse för Björn Ulvaeus, som skrivit texterna till Abbas stora hittar. Tomas Dur Fläckman har besökt honom i villan i Djursholm och pratat om skillnaden mellan ett kontantlöst och bok-löst samhälle.

 

Beate Grimsrud och Malin Nord.

Beate Grimsrud och Malin Nord i ännu ett samtal om Grimsruds nästa roman.

 

Alltid ensam, aldrig ensam

Beate Grimsrud har gjort det länge och är något av en expert. Tua Forsström och Helena Österholm har nyligen upptäckt en »smärre revolution«. Lina Kalmteg har följt författarna som vågar bjuda in andra till det allra heligaste – romanverkstaden.

 

Bibliotekariernas nya litteraturluckor

Förhoppningsvis älskar alla bibliotekarier att läsa, men det är inte samma sak som att kunna analysera litteratur. När digitalisering och informationssökning prioriteras på svenska bibliotek får litteraturkunskapen stryka på foten. Hur får vi bibliotekarierna att våga prata om svåra romaner igen?

 

Monika Fagerholm

 

Monika Fagerholm: »Jag som aldrig skulle bli ljudboksnörd«

Hur låter en omistlig ljudbok? Författaren Monika Fagerholm, vår nya expert på ljudböcker, slår ett slag för neutral stringens och tipsar om fyra fantastiska ljudböcker.

 

»Astrid Lindgren sa att jag var en märkvärdig flicka«

Avsändare till månadens »Dear Sweden«-brev är Suzanne Brøgger, »den mest svenska av alla danska författare« enligt hennes förläggare. Som danska känner hon sig i dag ganska ensam i sin kärlek till Sverige och menar att våra länder aldrig stått längre ifrån varandra.

 

Johanna Frid skriver om svartsjuka

 

Brinn Nora!

Plötsligt blev författaren Johanna Frid gruvligt svartsjuk på pojkvännens ex. Var fanns böckerna som fångade känslan? I »den stora litteraturen« hittade hon framförallt män. Försmådda män, längtande män, trängtande män… I stället fann hon vad hon sökte på oväntat håll.

 

Gunilla Bergström: »Einstein blev också förundrad«

Skaparen av Alfons Åberg är skeptisk till att vi ska vara så coola och tillbakalutade. Själv strävar hon efter att vara förundrad. Och enkel, utan att vara banal. Karin Thunberg möter henne på divanen.

 

Kul med korta kickar?

Snabbläst och perfekt att jobba med i skolan. Novellen är ovanligt het i vårens barnboksutgivning och listan över väletablerade författare som släpper berättelser i novellformat kan göras lång. Olyckskorparna menar dock att det beror på försämrad läsförmåga.

 

Vi Läser #2/2019 utkommer den 21 mars. Beställ din prenumeration här.