Vårnumret bjuder på ett möte med ett powerpar på parnassen, ett reportage med Sveriges äldsta aktiva bokcirkel och en text om hur vi kan förstå kriget i Ukraina genom böckerna. Dessutom skriver Göran Greider om vad den röda stugans »enkla värme« gör med oss svenskar.

Scener ur ett författaräktenskap

Radarparet Elin Cullhed och Gunnar Ardelius bor med tre barn, två katter och en hund i en k-märkt fastighet granne med Carolina Rediviva. De är precis där de vill vara i livet. Vad är det då som skaver? Ett porträtt av Josefin Olevik med bilder av Thron Ullberg.

Vitbokens svarta historia

I år är det 30 år sedan Vänsterpartiet sammanställde sin uppgörelse med partiets förflutna i en vitbok. Efter att Centerpartiet gjorde samma sak är det nu Sverigedemokraternas tur. Text: Peter Fröberg Idling.

Livets cirkel

Drygt fyrtio år efter första träffen är det dags för det 344:e mötet i ordningen för bokcirkeln på Brages väg. Men den här gången står en stol tom. Gruppens motor Gunnel Pehrsson har gått bort. Hur går landets äldsta bokcirkel vidare efter detta? Ett reportage av Kristina Lind med bilder av Casper Hedberg.

Boktips: »Ständig vardag och ryska härjningar«

Douglas Stuart återvänder till Glasgow, Daniel Sjölin reser till framtiden och Malin Persson Giolito gör det hon är bäst på. Här är vårens tio bästa nya romaner.

Silvia och den heliga glöden

Tio år efter debuten Stål avslutar Silvia Avallone sviten om unga kvinnors vänskap. Ett decennium då den »genuina livsglädjen« gick förlorad i Italien. Är det därför hon envisas med alla dessa lyckliga slut? En intervju av Kristina Kappelin.

»Så kan vi förstå kriget i Ukraina«

Hur ska man förstå det som nu sker i Ukraina? Här är 18 boktips för en fördjupad bild av landets motstånd, KGB:s roll samt hobbyhistorikern Putin. En text av Stefan Ingvarsson.

Roy Jacobsen: »Hamsun ger mig tröst«

Han tycker att Njáls saga är underskattad och har aldrig begripit sig på Thomas Mann. Här är tolv sidor av Roy Jacobsen, en av Nordens finaste författare

Den röda stugan – det svenskaste som finns?

Den är älskad som få. Och den är mer svensk än den svenska flaggan. Vi pratar om den röda stugan. Göran Greider vände sig till Elsie Johansson, Heidegger och Basho för att förstå vad »rödfärgens enkla värme« gör med oss.

Verkligheten vinner – nya barnböcker

Flummiga, rika, försvunna – vårens nya barn- och ungdomsböcker bjuder på mammor i alla tänkbara kulörer. Här är Lisa Bjärbos och Johanna Lindbäcks vårfavoriter.

Kulturkonvertiter, svältkonstnärer & skitpapper

Vår essävinjett »Perspektiv« firar tio år. Karin Johannisson, Sara Danius, Peter Englund, Fredrik Strage och Mats Gellerfelt är bara några av skribenterna som medverkat. Här är de tjugo mest uppskattade bidragen sedan starten. Vilken är din favorit?

Jonas Bonnier: »John le Carré bjöd på laxsnittar och champagne«

Under vår vinjett Ögonblicket berättar människor om ett tillfälle i livet då något har stått på spel eller då de har tvingats till ett avgörande val. Författaren Jonas Bonnier berättar för Johan Kellman Larsson om när han drabbades av skrivkramp – och lurade till sig ett möte med agentskildringarnas mästare.

Paul Nurse: »Jag är omgiven av kaos«

Den Nobelprisade biokemisten och författaren Paul Nurse fick sitt livs chock när det visade sig att hans syster i själva verket var hans mor. En intervju av Moa Kärnstrand.

Vi Läser # 2/2022 utkommer den 24 mars. Vill du prenumerera?