Första utgåvan om svensk litteratur från Finland blev en stor succé. När vi nu gör om satsningen bjuder vi bland annat på ett reportage om en litterär, lösryckt och ohändig familj. 

Eva-Stina Byggmästar: »Jag tror på de ängsliga, de tunnhudade«
Ett tidigt mörker fick Eva-Stina Byggmästar att drömma om att bli en annorlunda poet – en humörhöjare! Med tiden blev hon en av Nordens mest hyllade lyriker. Men samtidigt kallad nonsenspoet. Stefan Sjödin reste till Kautokeino i norra Norge (!) för ett möte med författaren som nu är stark nog för att gå in i sitt eget mörker.

Kevin Lankinen: »Får inte slarva med psyket«
VM-guldet gjorde Kevin Lankinen till finsk nationalhjälte. Sedan startade han en digital bokcirkel och blev en maktfaktor i bokvärlden. Jonas Eklöf pratar Ett litet liv och Där kräftorna sjunger med målvaktsstjärnan.

Boken i mitt hjärta
Kerstin Ekman, Peter Englund och fem andra svenska författare väljer finlandssvenska favoriter. Men nu undrar vi – vilken är din?

Välkommen till Södra Savolax. Foto: Cata Portin

Släkten är värst
Ett våldsamt svartsjukedrama, en tidigt död dandy och en 102-åring som vägrar följa normen. Släkterna Enckell och Parland har präglat finlandssvensk litteratur i över hundra år. Hur blev det så? Philip Teir och Cata Portin reste till Södra Savolax för ett svar. Det här är den galna berättelsen om en litterär, lösryckt och ohändig familj.

Alex Schulman: »Dear Finland!«
»Det var den vackraste plats jag sett, vattnigt och gloppande och soldränkt. Pappa steg ur bilen, plötsligt villrådig. Huset var borta. Uthuset också. Och vedboden. Han tog några steg och stannade upp. »De har rivit allt.« Det skriver Alex Schulman i ett brev, adresserat till Finland.

Blåvit kanon i blågula toner
Med start 1900 väljer Yukiko Duke en finlandssvensk favoritbok per decennium. Häng med på en svindlande resa som sträcker sig från ett triangeldrama i frikyrkomiljö till en – ja, ett annat triangeldrama 120 år senare.

»Vi har fått ta ut svängarna«
Starkt stöd från förlagen har gjort att finlandssvenska barnboksillustratörer vågar gå sin egen väg och satsa på udda grejer. Resultatet? Barnböcker i världsklass. Marie Birde stämde träff med Linda Bondestam.

Klassikern: Skör viol var finsk lejoninna
Det är dags att sluta se Edith Södergran som en sjuk och ömklig poetissa. »Hon hade mer sisu i sitt ena lillfinger än de flesta har i hela kroppen.« Det skriver Yukiko Duke.

Litterära strövtåg i Helsingfors
Märta Tikkanen, Aleksis Kivi, Jörn Donner … listan över författare som satt sin prägel på den finska huvudstaden är lång. Följ med Annika Hällsten på en kulturweekend.

»Så hysteriskt kul att jag skämde ut mig«
Här är elva mer eller mindre kända sidor av Eva Frantz, Finlands nästa deckardrottning.

»Vad de ryska klassikerna lärt mig«
Den som läst Bröderna Karamazov känner igen samtalen runt ett ryskt middagsbord, konstaterar den bokaktuella korrespondenten Anna-Lena Lauren, i en intervju med Karin Thunberg.

 

Vi Läser  – Finlandssvensk litteratur #2 utkommer den 19 november.
Numret går ut till alla gamla och nya prenumeranter.
 Beställ din prenumeration senast den 28 oktober för att få specialnumret utan extra kostnad.
Från och med den 1 november kan du läsa numret gratis på Svenska litteratursällskapet i Finlands sajt sls.fi.