20 är efter De små tingens gud är Bokmässans hedersgäst Arundhati Roy äntligen tillbaka. Vi träffar henne hemma i Indien. En annan efterlängtad återkomst står Mikael Niemi för. Dessutom: Så storsatsar Sydkorea för att ro hem ett Nobelpris i litteratur.

 

Arundhati Roy: ”Jag ville bara vara fri”
Med De små tingens gud upphöjdes hon direkt till den litterära stratosfärens toppskikt. Men hon har alltid känt sig mer hemma i Delhis trånga, stökiga gränder. Zac OÝeah har träffat henne hemma i Indien inför den hajpade återkomsten.

 

 

Reportage: ”Oppa Nobelpris-style”
Globala succéer inom musik och film har gjort sydkoreaner hungriga på mer: De vill ha ett Nobelpris i litteratur. Per Liljas undersöker landets storsatsning på att plocka hem det finaste av priser.

 

 

Mikael Niemi: ”Vi har alla galenskap inom oss”
En piga hittas död i skogen. Alla tror att björnen har dräpt henne, men Lars Levi Laestadius anar oråd och börjar utreda dödsfallet. Historieberättaren Mikael Niemi trycker plattan i mattan och gasar på rejält i nya romanen. Malin Nord och Malin Arnesson har träffat honom.

 

 

Eldiga själar och vassa pennor
Årets bokmässa har delat Sveriges författarkår i två läger: Team Bojkott och Team Ta debatten. Stämningen har tidvis varit infekterad. Häng med på en historisk exposé över tidernas tyngsta svenska författarfajter, signerad Björn Werner.

 

 

Malou von Sivers på divaen: ”Jag vill vända upp och ner på allt”
Som journalist lirkar och gräver Malou von Sivers i andra människor. När hon nu romandebuterar är det den egna släkten som skärskådas.

 

Dessutom:
Kjell Westö: ”Ögonblick är mitt favoritord”
Yukiko Duke: ”Här är årets bästa julklappsböcker!”
På drift i Bolinas: Tomas Fläckman jagar Brautigans spöke.