Är gänget i Gästabudet kulturkritikens framtid? Varför blev Elisabeth Åsbrink så besatt av Victoria Benedictsson? Varför skrivs det inga deckare om Mjölby? Och hur lärde sig Jonas Hassen Khemiri att det kan livsavgörande skillnad på dålig och halvkass. Här är 10 höjdpunkter i Vi Läsers rekordtjocka höstnummer.

»Rädslan får inte styra mig längre«

Hennes biografi över Victoria Benedictsson är en av höstens kulturbragder. Karin Thunberg och Moa Karlberg träffar Elisabeth Åsbrink i Köpenhamn för ett samtal om priset för att ge sig hän och oron för att dö bitter.

 

Säg hej till fantomförfattarna

Vad har vi läsare att se fram emot – eller frukta – i höst? Bokbranschens tyngsta tyckare Lasse Winkler går på jakt efter säsongens hetaste nyheter.

Äventyraren vid avgrunden

I oktober är det Sverigepremiär för Ruben Östlunds Guldpalmenprisade Triangle of Sadness. Där spelar hans favoritbok en liten men naggande god cameoroll. Kicki Möller vår nya demonregissör.

 

»Jag sålde Satansverserna under disk«

Knivattacken mot Salman Rushdie i augusti får författaren Anne Swärd att dra sig till minnes när hon sålde Satansverserna i en bokhandel med beväpnade vakter.

 

Smala, smarta & störiga – är gänget i Gästabudet finkulturens framtid?

Här är kvartetten som kommer att prägla svensk kulturkritik i många decennier. Men vad är det egentligen för framtid vi har att vänta med landets nya smakdomare? Ett reportage av Ulrika Knutson med bilder av Fredrik Jarlhed

 

»Men är han verkligen lycklig?«

En ömsint Torbjörn Flygt, en Carina Rydberg i toppform och en bullrigt humoristisk debutant. Här är höstens bästa nyheter enligt vår boktipsare Yukiko Duke

Péter Nádas: »Till minnet hör också glömskan«

I ett vackert »ingenstans« lever den ständigt Nobelpristippade Péter Nádas. Cecilia Hansson följde en ständigt nyfiken allkonstnär, som tvingats lära sig att bära den tyngsta av friheter, från Ungern till Stockholm och sedan tillbaka hem.

 

Broder Jakob, sover du?

Turen har kommit till Broder Jakob i Vi:s serie Efter sagans slut. När Ia Genberg diktar vidare om stackars Jakob så hamnar vi på en psykiatrisk avdelning.

 

Varför mördas ingen i Mjölby?

Kiruna, Haparanda, Falsterbo, Lindesberg, Nora och Norrköping. I den rika floran av svenska deckare mördas folk från norr till söder. Men i Mjölby tycks invånarna gå helt säkra. Hur kommer det sig? Per Svensson polisutreder saken.

 

Karin Tidbeck: »Jag är fast i kosmisk skräck«

Trots att fantasy-eliten hyllat henne är Karin Tidbeck en doldis i Sverige. Men med Minnesteatern kan författaren mycket väl bli profet även i sitt eget land. Här är elva mer eller mindre kända sidor av hen.

 

More is more

Höstens utgivning bjuder på känslostormar och färgsprakande energibomber. Här är säsongens bästa barn- och ungdomsböcker enligt Vi Läsers boktipsare Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

Förändringens eldar

Från dålig till halvkass kanske låter som ett litet steg. Men Jonas Hassen Khemiri vet att det kan vara livsavgörande. Andres Norman och Martin Stenmark träffar honom på Dramaten.

 

Vi Läser 5 2022 utkommer den 22 september. Vill du prenumerera? 

Föredrar du lösnummer? Då hittar du numret i Aftonbladets ställ över hela landet 1–14 oktober. Och då är det detta omslag du ska hålla utkik efter: