I ett fullmatat sommarnummer möter vi mästarduon Lena Sjöberg och Jakob Wegelius, romandrottningen Tessa Hadley samt Klas Östergren, Kristoffer Triumf, Johanna Hedman och Jan Guillou. Dessutom bjuder vi på de bästa semestertipsen för alla smaker.

»Vi vill att man ska känna pirr inför livet«

Författarna och illustratörerna Lena Sjöberg och Jakob Wegelius har tagit sig igenom kreativa härdsmältor, politiska depressioner och becksvart mörker. Men i slutet av dagen leder ändå Mörtfors alla stigar mot ljuset.

 

Stugvärmen – rena rama tryckkokaren

Blott Sverige svenska sommarstugor har. Men vad är det med lantstället som är så lockande för författarna?

 

Tora och pojkarna på Parkvägen

Efter 50 år kunde förseglingen av författaren Tora Dahls dagböcker brytas. Nu får vi en inblick i det mytomspunna kotteriet på Parkvägen 10 och en kärlekshistoria med Gunnar Ekelöf och Erik Lindegren i två av huvudrollerna. Ett reportage av Stina Jofs.

 

Intimt & vackert

Här bjuder Yukiko Duke på tio nya sommarfavoriter. Från en strålande amerikansk deckare till en tusensidig georgisk släktkrönika.

»Jag vill göra något stort av det lilla«

I tjugo års tid skrev hon på böcker som inte alls blev bra. Det lossnade först när Tessa Hadley vände blicken mot livets små problem

Fenomenal Less than zero – och andra ljudbokstips

Semestern bjuder på ett kärt återseende för  Monika Fagerholm: Bret Easton Ellis. Nu finns hans debut i en ny ljudboksinläsning.

 

»Jag undviker pretto-litteratur«
Tröstläsningen heter Tintin och Arja Saijonmaa har  skrivit den mest underskattade boken. Här är elva mer eller mindre okända sidor av Jan Guillou.

 

Fruktansvärt underbart

Barnboksförlagen har starka listor med lektyr för både strandliv och regniga dagar. Här är sommarens tio bästa nyheter.

 

Kristoffer Triumf

»Det här är min finbokhylla«

Kristoffer Triumf – som vänt upp och ner på ljudmediet med intervjupodden Värvet – har en smått anarkistisk ordning i sin boksamling. Men vad rymmer den?

 

Total omstöpning

Hälften av all litteratur på svenska är översatt från andra språk. Ändå är det ett nästan outforskat ämne. Vad händer egentligen med ett verk vid en översättning? Det frågar sig Nils Håkanson i den här essän.

 

Hängmattan nästa

Vilken är din bästa semesterläsning? Årets lista från Yukiko Duke innehåller både givna klassiker och mer oväntade val.

 

Isolering och orgier

Författaren Zara Kjellner reser till ett nedstängt Capri för att gå i spåren efter Axel Munthe. Det slutar inte riktigt som planerat.

 

Rasande förtvivlan

Isolerad på en gård i Skåne har Klas Östergren mest umgåtts med spöken och gastar under pandemin. Här är konsekvenserna.

 

Vi Läser nummer 5 finns i butik den 22 juli. Några dagar tidigare hos prenumeranterna.
Prenumerera här!